Thais-Friese Zilveren Bruiloft

Home / / Thais-Friese Zilveren Bruiloft

Januari 2015

Tijd om mijn nieuwe concept ‘Jonge reporters op een bruiloft’ uit te testen. En waar kan ik dat beter doen dan bij mijn eigen familie? Mijn Friese neef en zijn Thaise vrouw vieren hun 25-jarige bruiloft. Er zijn genoeg kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar op het feest aanwezig, die wel als filmcrew aan de slag willen gaan.

IMG_3521IMG_3499

Dus de kinderen van mijn neven en nichten krijgen om beurten een regiebord of microfoon in handen, luisteren door de koptelefoon of alles goed te horen is en assisteren mij bij het aan- en uitzetten van de camera. Tijdens de opnames geef ik aanwijzingen, oftewel ‘on the job training’. Voor de cameravrouwtjes zijn mijn tips vooral dat ze niet teveel moeten bewegen of zoomen tijdens het filmen. Bij het interviewen is het vooral belangrijk dat ze de microfoon mee bewegen tijdens het gesprek. De interviews hoeven niet lang te zijn, dus de kinderen stellen vooral simpele vragen als ‘Wat vindt u van het feest?’ en ‘Wilt u iets zeggen tegen het bruidspaar?’ Zelfs mijn eigen dochtertjes van 3 en 4 jaar doen vol enthousiasme mee. Mooi om te zien hoe spontaan de gasten reageren op zulke jonge reportertjes.

IMG_3518IMG_3536

Het is een intensieve avond voor mij. Uiteraard wil ik alle speciale momenten mooi vastleggen op camera, zonder te veel in het zicht te staan met m’n cameracrew. Ondertussen nog een beetje socializen met m’n familie, die ik niet zo vaak zie. En tussen de opnames door nog mijn moederrol vervullen: Sada troosten die de traditionele Thaise danseressen eng vindt of Ixchel die roept: ‘Mama, ik moet plassen!’ Net als ik de camera heb ingepakt, omdat het voor mijn dochtertjes hoog tijd is om naar bed te gaan, barst het feest op de dansvloer los. Gelukkig willen de meisjes heel graag mee dansen op ‘Gangnam Style’, dus kan ik nog gauw wat gezellige partyshots filmen.

IMG_3512IMG_3562

Na het feest ben ik nog lang niet klaar. Het knippen en plakken van de beelden is altijd  meer werk dan de opnames zelf. Maar het is de moeite waard: het filmpje wordt nog veel mooier dan ik al had verwacht. Dankzij de inzet van de kinderen is het zo leuk om zo’n ‘bruidsreportage’ terug te zien!

Al met al kan ik na deze try-out met tevredenheid zeggen dat mijn concept ‘Jonge Reporters op een bruiloft’ echt werkt! De aanwezige kinderen lopen vol enthousiasme op het feest rond als filmcrew, de gasten kijken met een glimlach toe en beantwoorden openhartig de interviewvragen van die schattige kids. En het belangrijkste: het bruidspaar en de bezoekers kunnen deze bijzondere dag herbeleven dankzij een super persoonlijke reportage!

Jeltje van Nuland

Related Projects

Start typing and press Enter to search